Πέμπτη 15 Μαΐου 2014 00:10
Το δημοσίευμα ξεκινά με των Γιώργο Προβόπουλο ο οποίος φέρεται να λαμβάνει άσχημα νέα την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012.
Ο πρόεδρος της ΤτΕ μαζί με την ομάδα εκτάκτου ανάγκης που είχε συστήσει, για να επιβλέπει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνει την πληροφορία ότι μέσα σε μια ημέρα καταθέτες «σήκωσαν» 3 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό μέσα σε 1-2 μέρες οι τράπεζες θα στέρευαν από χαρτονομίσματα, με μια τραπεζική κρίση να θεωρείται πάρα πολύ πιθανή.
Το «Πλάνο Ζ» για την Ελλάδα
Μια ομάδα στην οποία μετείχαν περίπου 25 άτομα από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προετοίμαζε για αρκετούς μήνες το σενάριο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών και της εξόδου από το ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με τον συντάκτη των FT το Plan Z ήταν «ένα λεπτομερές κείμενο για το πώς θα ανοικοδομηθούν οι ελληνικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποδομές, εάν η χώρα έφευγε από τη ζώνη του ευρώ». .
Η εφημερίδα αναφέρει επικαλούμενη αξιωματούχους που επεξεργάστηκαν το σχέδιο, ότι «δεν ήταν ένας «οδικός χάρτης» για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά ακριβώς το αντίθετο» ενώ συμπληρώνει ότι «μία Grexit φοβόντουσαν ότι θα έσπερνε χάος στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, προκαλώντας bank run και σε άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, δημιουργώντας ερωτήματα για το ποια χώρα θα εκδιωχθεί στη συνέχεια».
Όπως αναφέρει πάντα η εφημερίδα η συγκεκριμένη ομάδα θεωρούσε στις αρχές του 2012 ότι δεν θα ήταν λογικό να μην έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο του Grexit, αφού δεν θεωρούνταν απίθανο.
«Αν είσαι στο διοικητικό συμβούλιο μίας εταιρείας και έχεις μόνο 10% πιθανότητες για ένα τέτοιο γεγονός, προετοιμάζεσαι» αναφέρουν.
Αυτό, πάντως που έκανε τους αξιωματούχους να εντατικοποιούσουν τις εργασίες πάνω στο Σχέδιο Ζ, ήταν η πιθανότητα επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αναφέρεται.
«Αυτή ήταν η στιγμή που πράγματι είπαμε: Πρέπει να τελειώσουμε την εργασία μας» δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.
«Μία μικρή ομάδα υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων έμεινε στα γραφεία της, για την περίπτωση που το Σχέδιο Ζ χρειαζόταν να ενεργοποιηθεί», όταν οι Έλληνες προσέρχονταν στις κάλπες και οι ξένοι αξιωματούχοι έφευγαν για την σύνοδο των G20 στο Μεξικό.
Επικεφαλής τους ήταν Όλι Ρεν ο οποίος και ακύρωσε το ταξίδι του στο Μεξικό, ενώ και Μ. Ντράγκι παρέμεινε στην Φρανκφούρτη. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρισκόταν επίσης σε ετοιμότητα.
Εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος και σχηματίστηκε η κυβέρνηση συνεργασίας. Αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα τονίζουν ότι το «παρά τρίχα», εκείνου του καλοκαιριού, βοήθησε να επικεντρωθεί η προσοχή της ευρωζώνης στην Ελλάδα έως ότου η Ανγκελα Μέρκελ βάλει ένα τέλος στη συζήτηση.
δείτε: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/445468/ta-aporrito-shedio-z-gia-tin-exodo-tis-elladas-apo-to-eyro#ixzz31jEJ8Mc1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου