επιμέλεια: Αλεξάνδρα Πολιτάκη
''Τον Δεκέμβριο του 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου η ελληνική νεολαία και κυρίως οι μαθητές πρωτοστάτησαν σε μία σειρά από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Το 2009 έγινε ξεκάθαρο με τον εναγκαλιασμό της Ελλάδας από την Τρόικα ότι η χώρα εισέπραττε τις επιπτώσεις μίας πτώχευσης. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας του 2010 -11 ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες, διαμαρτυρίες και σχηματισμοί συλλογικοτήτων διαμαρτυρίας, όπως το κίνημα των πλατειών, με διακριτή τη συμμετοχή των νέων. Και ύστερα, τίποτα. Στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή που ακολούθησε για την Ελλάδα το 2012-13 έγινε ορατή η απουσία των νέων από την κοινωνική και οικονομική ζωή. Απόντες από την πολιτική, τα κοινωνικά κινήματα, ακόμη και από τα κοινωνικά δίκτυα που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Που είναι οι 17άρηδες εκείνοι πέντε χρόνια μετά?
Πριν λίγο καιρό δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση της βρετανικής Guardian ένα άρθρο που έγραψαν οι Κώστας Λαπαβίτσας και Αλεξάνδρα Πολιτάκη σχετικά με την απουσία της νεολαίας από όσα συμβαίνουν σήμερα.
Στόχος του άρθρου δεν ήταν τόσο να δώσει όλες τις απαντήσεις, αλλά να θέσει το ερώτημα και να ανακινήσει τον διάλογο. Πράγματι, τα σχόλια και οι αντιδράσεις υπήρξαν τόσα πολλά και έντονα, ώστε την επόμενη μέρα η Guardian με τον τίτλο people's panel έδωσε συνέχεια στο θέμα, φιλοξενώντας τη φορά αυτή σταχυολογημένες απαντήσεις - σχόλια των νέων πάνω στο δημοσίευμα. Ο αριθμός των σχολίων που ακολούθησε και το people's panel, η ταχύτατη αναδημοσίευση του αρχικού άρθρου σε πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Ιταλία, τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στη συνέχεια ως απαντήσεις στον διεθνή Τύπο, (“Where is the protest? A reply to Graeber and Lapavitsas”, Guy Standing, Cheer up – a renewed left is coming) δείχνουν ότι η νεολαία και η στάση της μέσα στην κρίση, αλλά και ευρύτερα το θέμα της αντίστασης και της κινηματικότητας απεναντι στις πολιτικές που γέννησε η κρίση και στην επανάκαμψη του συντηρητισμού, αποτελούν από τα πιο φλέγοντα σύγχρονα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε.
Το άρθρο θέτει αυτήν ακριβώς τη διάσταση παίρντας ως παραδειγματική περίπτωση την ελληνική νεολαία και την κινηματική έκφραση από το 2008 και μετά.
Ακολουθεί μέρος του άρθρου και κάποιες απόψεις από το people's panel.
Ολόκληρο το άρθρο: http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/01/europe-young-people-rioting- denied-education-jobs