....................................................................τηλέγραφος * ειδήσεις & κείμενα για τον Άνθρωπο *
τηλέγραφος < λόγιο ενδογενές δάνειο: γαλλική télégraphe< télé- (< τῆλε) + -graphe ( < γράφω) // σύστημα επικοινωνίας που μεταδίδει γραπτά μηνύματα κωδικοποιημένα με το αλφάβητο Μορς και λειτουργεί με την αποστολή ηλεκτρικών σημάτων μεταξύ δύο σταθμών

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
................με καθημερινή ενημέρωση............

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Κάλεσμα των οργανώσεων για απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα δασικά οικοσυστήματα

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Χαλκιδική: Η κρατική τρομοκρατία και η απάντηση των κατοίκων

H εκπομπή The Barber Shop, της Τρίτης, 26/2, αφιερωμένη στη Χαλκιδική με συνεντεύξεις κατοίκων και βίντεο από τις κινητοποιήσεις:
Ρεπορτάζ του RBNews International από τη Χαλκιδική:
Περίπου 50 προσαγωγές κατοίκων, πολύωρες κρατήσεις χωρίς απαγγελία κατηγοριών, λήψη δειγμάτων DNA, άσκηση ψυχολογικής βίας και ποινικοποίηση φρονημάτων συνθέτουν το σκηνικό της «εξιχνίασης» από την Ελ.ΑΣ. της καταδρομικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ομάδα ατόμων γύρω στη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής 17/2, στις Σκουριές του όρους Κάκαβος. Καθ' όλη την εβδομάδα που ακολούθησε η αστυνομία επιδόθηκε, κατόπιν εντολών του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας. Την Δευτέρα και την Τρίτη, 25 και 26 Φεβρουαρίου, η αστυνομία έστειλε και πάλι σε 4 κατοίκους των χωριών της περιοχής κλήσεις για ανάκριση.
Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην είσοδο του χωριού της Μεγάλης Παναγίας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 κόσμου. Παρόντες ήταν κάτοικοι από τα χωριά της περιοχής (Ιερισσός, Μ. Παναγία, Ουρανούπολη, Νέα Ρόδα, Αμμουλιανή κ.ά.), ενώ συμμετείχαν και άνθρωποι από το Κιλκίς, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, περιοχές στις οποίες επίσης υπάρχουν σχέδια για διάνοιξη μεταλλείων, όπως, φυσικά και υποστηρικτές του αγώνα των κατοίκων από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε ο αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος Αγγελόγλου, ο οποίος συμμετέχει εδώ και χρόνια δυναμικά στο κίνημα κατά των μεταλλείων, μαζί με τις μοναχές του ησυχαστηρίου «Παναγία η Φοβερά Προστασία» στο οποίο εφημερεύει. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την αρχή της ομιλίας του:
Η σημερινή συγκέντρωση πραγματοποιείται ως διαμαρτυρία για τα όσα πρωτόγνωρα λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες και τις νύχτες στην περιοχή από Ουρανούπολη έως το επίκεντρο της Μ. Παναγίας. Κλήθηκε το πανελλήνιο από όλα τα ΜΜΕ, και τον πολιτικό κόσμο, να καταδικάσουν τα όσα έλαβαν χώρα στις Σκουριές, και ήρξαντο εις καθείς, πάντες -πριν ο αρμόδιος Εισαγγελέας και το αρμόδιο δικαστήριο αποφανθεί- να υπακούουν και να καταδικάζουν τα γεγονότα και τους διαπράξαντες. Το άρθρο 185 Π.Κ. ορίζει ότι: «όποιος εγκωμιάζει δημοσίως και με οποιονδήποτε τρόπο έγκλημα που διαπράχθηκε, τιμωρείται με φυλάκιση». Συνεπώς, από το νόμο δεσμεύομαι να εγκωμιάσω το οποιοδήποτε έγκλημα. Έψαξα όμως να βρω ποιο άρθρο του Π.Κ. ορίζει να καταστώ Εισαγγελέας και Δικαστής, και πριν αποφανθεί το αρμόδιο Δικαστήριο για τους δράστες και τις πράξεις, να τους καταδικάσω εγώ. Δεν βρήκα να υπάρχει τέτοιος νόμος, και συνεπώς δεν νομιμοποιούμαι να καταδικάσω τον οποιονδήποτε, πριν καν βρεθεί, πριν να απολογηθεί, απλώς επειδή έτσι το όρισαν τα ΜΜΕ.
Μετά τα γεγονότα της Ολυμπιάδος το 2002-2003, πολλοί κάτοικοι είχαν κατηγορηθεί και είχαν μηνυθεί για εγκληματικές πράξεις κατά της τότε εταιρείας και κατά της αστυνομικής αρχής, και οι κατηγορούμενοι -ενώ είχε κινηθεί δίωξη εις βάρος τους- όταν το ΣτΕ απεφάνθη ότι το έργο ήταν αντισυνταγματικό και καταστροφικό για το περιβάλλον και μη συμφέρον για το ελληνικό δημόσιο, οι κατηγορούμενοι ως «εγκληματίες» αθωώθηκαν, διότι απλούστατα κάποιοι άλλοι δεν εσέβοντο το Σύνταγμα και τους νόμους και αυτοί αγωνίζοντο με αφοσίωση για την υπεράσπιση των όσων ο Συνταγματικός νομοθέτης βάσει του άρθρου 120 έχει εναποθέσει στο φιλότιμο και τον πατριωτισμό των Ελλήνων.
Ένας σοφός αρχαίος πρόγονός μας, ο Σόλων, είπε: «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Ο Χριστός λέει: «Μην κρίνετε» και «μηδένα προ του τέλους καταδίκαζε». Γιατί έχει ο καιρός απίστευτα γυρίσματα· εσύ που σήμερα καταγγέλλεις τους δημότες σου για συμμετοχή τους σε δομημένη τρομοκρατική οργάνωση, μπορεί αύριο να βρεθείς στην θέση του κ. Τσοχατζόπουλου, τέως Υπουργού Ανάπτυξης, που τότε υπέγραψε μαζί σου την σύμβαση για την «ανάπτυξη» αυτής της περιοχής, ή του κ. Παπακωνσταντίνου που υπέγραψε την ΜΠΕ.
Από την στιγμή που το ΣτΕ αποφανθεί ότι το έργο αυτό είναι αντισυνταγματικό και καταστροφικό για την περιοχή, ίσως το ποινικό δικαστήριο να αποφανθεί ότι δεν είναι για καταδίκη αυτοί που με μια μικρή καταστροφή, αποδεδειγμένα παράνομων εγκαταστάσεων, προσπάθησαν απεγνωσμένα να σταματήσουν λόγω διαφθοράς των Αρχών την τεράστια καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων αρχέγονου δάσους μέχρι να αποφανθεί το αρμόδιο όργανο, το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μίλησαν επίσης οι: Λάζαρος Τόσκας και Τόλης Παπαγεωργίου (κατηγορούμενοι ως «ηθικοί αυτουργοί» της επίθεσης στο εργοτάξιο), ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν και κάποιες γυναίκες που είχαν προσαχθεί από την αστυνομία τις προηγούμενες ημέρες. Χαιρετισμούς απηύθυναν βουλευτές και στελέχη κομμάτων από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ διαβάστηκε και κείμενο από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης.
b2ap3_thumbnail_tmhma_polygyrou_nyxta.jpgΤην προηγούμενη μέρα, είχαν και πάλι προσαχθεί στο τμήμα Πολυγύρου 3 κάτοικοι. Κόσμος από την Ουρανούπολη και την Ιερισσό παρέμενε απ' έξω, παρά το κρύο, περιμένοντας την απελευθέρωσή τους, ενώ ο δρόμος έξω από το Α.Τ. Πολυγύρου ήταν περιφραγμένο με κιγκλίδωμα και μια κλούβα ΜΑΤ βρισκόταν κοντά στην είσοδο, έτοιμη να επέμβει.
Μετά την απελευθέρωση των προσαχθέντων (μία εκ των οποίων κρατούνταν από τις 5μιση το πρωΐ έως μετά τις 8 το βράδυ), αυτοκινητοπομπή τους μετέφερε στην Ιερισσό, όπου τους περίμεναν και τους επευφήμησαν συγκεντρωμένοι κάτοικοι.
b2ap3_thumbnail_ierissos_brady.jpg
Το θέμα των μεταλλείων στη Χαλκιδική μπορεί να έγινε ευρύτερα γνωστό μετά την καταδρομική εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, έχει ωστόσο μια ιστορία που εκτείνεται στο χρόνο περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Πέρα από την εξόρυξη χρυσού, που ιστορικά τεκμηριώνεται από τα αρχαία χρόνια, διάφορες εταιρείες έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν επίσης τα κοιτάσματα χαλκού, μολύβδου και αργύρου. Η ΑΕΕΧΠ&Λ του βιομήχανου Μποδοσάκη εκμεταλλευόταν τα κοιτάσματα της περιοχής μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80. Τότε η κρατική ΜΕΤΒΑ ρίχνει κονδύλια για την εγκατάσταση σύγχρονων μεταλλείων, ενώ η ΑΕΕΧΠ&Λ έχει ήδη καταστεί ελλειμματική. Τελικά η εταιρεία του Μποδοσάκη μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης το 1992, ενώ και η ΜΕΤΒΑ θεωρείται «προβληματική. Στο παιχνίδι μπαίνει, ως «στρατηγικός επενδυτής» η καναδική TVX Gold και το 1995 αναδεικνύεται πλειοδότρια εταιρεία στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Κασσάνδρας.
Από το 1996 έως το 2002 οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν σκληρό αγώνα σε όλα τα μέτωπα εναντίον της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή τους. Με προσφυγές στο ΣτΕ, με μαζικές κινητοποιήσεις και με καταστροφές εξοπλισμού της TVX Hellas, επιτυγχάνουν να κλείσουν τελικά την εταιρεία το 2003, η οποία πτωχεύει.
Το 2003, ο τότε υφυπουργός Oικονομίας (και σήμερα δήμαρχος Αριστοτέλη) Χρήστος Πάχτας, ενήργησε ώστε το κράτος να αναλάβει ουσιαστικά τις οικονομικές υποχρεώσεις της πτωχευμένης TVX Hellas απέναντι στους απλήρωτους εργαζομένους της, ενώ απάλλαξε επίσης την εταιρεία από κάθε υποχρέωση περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Τα μεταλλεία πουλήθηκαν στην Ελληνικός Χρυσός (μια εταιρεία που ιδρύθηκε την προηγούμενη μέρα από τον Δ. Κούτρα, στενό συνεργάτη του Μπόμπολα). Η Ελληνικός Χρυσός εξαγοράστηκε το 2007 από την European Goldfields, η οποία με τη σειρά της συγχωνεύτηκε με την καναδική Eldorado Gold Inc. Η τελευταία, κατέχει σήμερα 95% της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

________________________

http://omniatv.com/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου