70 ΔΙΣ ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!! ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ!
ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ!!! ΣΤΑ 6,8 ΔΙΣ ΤΑ "ΦΕΣΙΑ" ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ!
Απίστευτο αλλά αληθινό!
Δείγμα μιας κλιμακούμενης τραγωδίας και του απόλυτου αδιεξόδου που βιώνει η χώρα , είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη που νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν απέναντι στο δημόσιο και τις τράπεζες και τα οποία , με ύψος 130 δις, ξεπερνούν τα 2/3 του φθίνοντος Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, τη στιγμή , μάλιστα, που καταρρέουν τα δημόσια έσοδα!
Είναι προφανές ότι αν δεν υπάρξει μαζί με τη διαγραφή του δημόσιου χρέους (ή τουλάχιστον του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του) και μια γενναία ρύθμιση έως διαγραφή των ιδιωτικών χρεών για τις πιο ευάλωτες κοινωνικά κατηγορίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τότε δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αξιοπιστία ένα προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου και ανασυγκρότησης!
«Βουνό» έχουν γίνει τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς την εφορία. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 αγγίζουν πλέον τα 60 δις. ευρώ και ένας στους πέντε πολίτες βρίσκεται με ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο.
Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου του ΑΕΠ (183 δις. ευρώ)προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης για τη νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει δημιουργηθεί από τους φόρους και τα «χαράτσια» του μνημονίου.
Από τις αρχές του έτους τα χρέη αυτά είναι αυξημένα κατά 4 δις. ευρώ - δείγμα της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά.
Παρά ταύτα η εφορία έχει βάλει στο «μάτι» 2.006.611 φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες) με οφειλές 21,5 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ο κάθε οφειλέτης χρωστά στην εφορία, κατά μέσο όρο 10.729 ευρώ!
Τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη τα οποία χρωστούν 167.809 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα.
Από τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα προκύπτει ότι από την τεράστια δεξαμενή αυτών οφειλών τα 26 δισ. ευρώ είναι οφειλές από πρόστιμα τα οποία έχουν καταλογιστεί για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Τα περισσότερα από τα πρόστιμα αυτά δεν πρόκειται να εξοφληθούν ποτέ από τους φορολογούμενους, καθώς είναι δυσθεώρητα και εξοντωτικά.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη:
*Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ ανέρχονται σε 13,3 δισ. ευρώ και καλύπτουν το 22,3% των συνόλου των χρεών προς το Δημόσιο,
*Οι οφειλές από φόρους εισοδήματος φθάνουν τα 10,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 18,3% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών.
* Τα χρέη από ακάλυπτες επιταγές και ενοίκια είναι 4,6 εκατ. ευρώ και 117 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα
ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ!
Την ίδια στιγμή, με εξαιρετικά βραδύ ρυθμό προχωρά η αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες. Τα «φέσια» του κράτους μειώθηκαν μόλις κατά 89 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα στα 6,841 δις. ευρώ τον Ιούνιο από 6,930 δις. ευρώ τον Μάιο, γεγονός το οποίο είναι ενδεικτικό της μηδενικής ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά.
Ενδεικτικά του προβλήματος είναι τα στοιχεία με τα αποτελέσματα των εισπράξεων από τις 140 εφορίες της χώρας: το 90% των Δ.Ο.Υ. κινήθηκε εκτός στόχων! Ειδικότερα, 127 εφορίες δεν μπόρεσαν να εισπράξουν τα προσδοκώμενα έσοδα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται συνολικά υστέρηση 5,2% ή 102,7 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις.
Σε επίπεδο εξαμήνου, 126 εφορίες βρέθηκαν εκτός στόχων, με την υστέρηση των εσόδων να φτάνει συνολικά τα 652,5 εκατ. ευρώ (-5,2%).
Από τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, σε ταμειακή βάση προκύπτει ότι το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 981 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2013, γεγονός που το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Τα έσοδα πάντως ήταν λιγότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2012: 49,4 δισ. ευρώ από 49,9 δισ. ευρώ.
70 ΔΙΣ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στα 70 δισ. σκαρφαλώνουν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι ρυθμίσεις που επεξεργάζονται κυβέρνηση και τράπεζες για το πρόβλημα. Ο μπούσουλας του μνημονίου και τα stress tests της BlackRock. Πώς θα κινηθεί η ΤτΕ.
Έλεγχος σε βάθος πενταετίας θα πραγματοποιηθεί στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, καθώς το stress test της BlackRock αναμένεται να γίνει με προβολή έως το 2016 (τριάμιση ετών), ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα κάνει προσομοίωση λαμβάνοντας υπόψη εκτιμήσεις και προβολές μέχρι το 2018.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί φέτος τα stress tests να βασίζονται σε πιο αισιόδοξες μακροοικονομικές προβολές καθώς «δεν μπορεί να συνεχισθεί επ' αόριστον η ύφεση, ωστόσο το τσεκάρισμα, αλλά και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ως προς τη διαχείριση των κόκκινων δανείων απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και λεπτές ισορροπίες σε επίπεδο ανάγκης κεφαλαίων».
Οι συναντήσεις των στελεχών της BlackRock ανά τράπεζα είναι πολύωρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια της αμερικανικής ελεγκτικής εταιρείας θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τον Νοέμβριο.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Αν και οι μακροοικονομικές προοπτικές εμφανίζονται τώρα καλύτερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία με βάση τις εκθέσεις της τρόικας χτυπούν ταβάνι. Το πρώτο τρίμηνο ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 27,8%, ήτοι σε 63,4 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τότε έως σήμερα συνεχίζεται η αυξητική πορεία και ο δείκτης ανήλθε σε 29%. Δηλαδή δάνεια περίπου 70 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται είτε μερικώς, είτε ολικώς.
Δεδομένης της κατάστασης και εν όψει της εφαρμογής του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις δανείων, τα επιτελεία των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ετοιμάζουν πυρετωδώς το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την εφαρμογή από τις τράπεζες του «μοντέλου διαβίωσης», όπως περιγράφεται στο μνημόνιο.
Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα καλέσουν τους δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια χρήζουν ρύθμισης να δώσουν λεπτομερή αναφορά για το εισόδημά τους αλλά και για τις δαπάνες (πάγια, ενοίκια, διατροφή, εκπαιδευτικές υπηρεσίες κ.ά.). Με βάση την κατάστασή τους θα καθορίζεται και το ύψος της μηνιαίας δόσης.
Ενισχυτικά στους τρόπους διαχείρισης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες θα συμβάλει και η μελέτη αξιολόγησης που ετοιμάζει, παραλλήλως, η BlackRock, η οποία θα δοθεί στις αρμόδιες εποπτικές αρχές στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, πάντως, στο πλαίσιο της αυστηρής παρακολούθησης της εξέλιξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και με στόχο την αποφυγή του εκτροχιασμού τους, καθώς οι όποιες ζημίες θα χρηματοδοτηθούν με ίδια μέσα (ακόμη και με bail in), η τρόικα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ορίσει μία σειρά κινήσεις θωράκισης.
Έτσι, κάθε τρίμηνο οι τράπεζες θα ενημερώνουν γραπτώς και εξειδικευμένα την ΤτΕ για το πού και πώς θα βρίσκουν ρευστότητα (funding plan) για να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων και τις επισφάλειες.
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
_______________________________