....................................................................τηλέγραφος * ειδήσεις & κείμενα για τον Άνθρωπο *
τηλέγραφος < λόγιο ενδογενές δάνειο: γαλλική télégraphe< télé- (< τῆλε) + -graphe ( < γράφω) // σύστημα επικοινωνίας που μεταδίδει γραπτά μηνύματα κωδικοποιημένα με το αλφάβητο Μορς και λειτουργεί με την αποστολή ηλεκτρικών σημάτων μεταξύ δύο σταθμών

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
................με καθημερινή ενημέρωση............

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Κάλεσμα των οργανώσεων για απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα δασικά οικοσυστήματα

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Κάποιοι ενοχλούνται από τα Πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας και θέλουν να τη θάψουν»

“Κάποιοι ενοχλούνται από τα Πορίσματα της Επιτροπής και θέλουν να τη θάψουν. Ξεχνούν ότι η Επιτροπή είναι σπόρος που έχει ήδη μπολιάσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη”, ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου για το χρέος, “Debt Common Project for Europe”, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 18-21 Νοεμβρίου.
Κινήματα, συλλογικότητες και Οργανισμούς που ασχολούνται με το ζήτημα του δημοσίου χρέους συνάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βαρκελώνη, όπου συμμετείχε στο διεθνές Συνέδριο «Debt Common Project for Europe».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν κεντρική ομιλήτρια στην κύρια εκδήλωση του Συνεδρίου με τίτλο «Debt illegitimacy and Debt Audits as a proposal to democratize Europe». Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, στα πορίσματα και τις εργασίες της Επιτροπής, στα γεγονότα που οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, καθώς και στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μίλησε, επίσης, για την επίμονη προσπάθεια της Κυβέρνησης και του νέου Προέδρου της Βουλής να ενταφιάσουν το έργο της Επιτροπής. “Κάποιοι ενοχλούνται από τα Πορίσματα της Επιτροπής και θέλουν να τη θάψουν. Ξεχνούν ότι η Επιτροπή είναι σπόρος που έχει ήδη μπολιάσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη”, υπογράμμισε.
Στο περιθώριο του Συνεδρίου, η κ. Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε σειρά από επαφές. Συγκεκριμένα, συνάντησε τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας, Σέρτζι Κουτίγιας και Ερίκ Τουσσέν, πρωτοποριακές κινήσεις πολιτών κατά των εξώσεων, της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας και υπέρ της προστασίας εργαζομένων σε διάφορες επιχειρήσεις. Συνάντησε, επίσης, τον Ισπανό Ευρωβουλευτή των Podemos, Miguel Urban Crespo, ο οποίος στηρίζει σταθερά το έργο της Επιτροπής Αλήθειας αλλά και συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Για ένα Σχέδιο Β´ στην Ευρώπη», που ξεκίνησε με την κοινή διακήρυξη των Ζαν Λυκ Μελανσόν, Όσκαρ Λαφοντέν, Στέφανο Φασίνα, Γιάνη Βαρουφάκη και Ζωής Κωνσταντοπούλου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η κ. Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε, ακόμη, με εκπροσώπους των στηριζόμενων από τους Podemos και την Ενωμένη Αριστερά Δημοτικών Αρχών της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, η οποία διεξάγει λογιστικό έλεγχο του χρέους της.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισκέφθηκε και το Κοινοβούλιο της Καταλωνίας,  προσκεκλημένη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του αριστερού κόμματος CUP, με μέλη της οποίας, νυν και πρώην βουλευτές, συναντήθηκε και ενημερώθηκε για τη διαδικασία κήρυξης της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας που έχει εκκινηθεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ένθερμη υπήρξε συνολικά η υποστήριξη στο έργο της Επιτροπής Αλήθειας, ενώ στο Συνέδριο διανεμήθηκαν και τα Πορίσματα της Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με πρωτοβουλία των ισπανών μελών της Επιτροπής, τα Πορίσματα μεταφράσθηκαν και στα ισπανικά. Εκτός από τα ισπανικά και τα αγγλικά, είναι ήδη διαθέσιμα στα γαλλικά και τα γερμανικά.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Σουηδία: Τέλος στο 8ωρο! – Έξι ώρες εργασίας για μεγαλύτερη παραγωγικότητα

   ΚΟΙΝΩΝΙΑ   

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες εργασίας προσομοιάζουν περισσότερο στον Μεσαίωνα, στη Σουηδία η εικόνα φαίνεται ιδανική στην αγορά εργασίας, με τις επιχειρήσεις να υιοθετούν την εξάωρη απασχόληση (χωρίς όμως περικοπή των μισθών). Ο λόγος γι’ αυτό; Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Σουηδοί μάνατζερ, οι υπάλληλοι που απασχολούνται λιγότερο είναι πιο παραγωγικοί και πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους!
Έτσι το 8ωρο γίνεται 6ωρο και η πενθήμερη απασχόληση παραμένει πενθήμερη. Άρα το εβδομαδιαίο ωράριο ανέρχεται σε 30 ώρες απασχόλησης.
Το βρετανικό BBC δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από τη σκανδιναβική χώρα η οποία συγκαταλέγεται, μεταξύ των πλέον φιλικών προς το επιχειρείν και των πλέον ανταγωνιστικών από οικονομικής απόψεως μεταξύ όχι μόνο των ευρωπαϊκών αλλά όλων των χωρών του πλανήτη.
Όπως μεταδίδει η Βρετανή δημοσιογράφος Μάντι Σάβατζ που ζει μονίμως στη Σουηδία και εργάζεται στην αγγλόφωνη εφημερίδα «The Local», την ιδέα της συντομότερης σε χρόνο αλλά εντατικότερης, αποδοτικότερης και πιο «εμπνευσμένης» απασχόλησης έχουν δοκιμάσει και εφαρμόζουν χρόνια τώρα αρκετές σουηδικές επιχειρήσεις. Τώρα απλώς η παλιότερη ιδέα έχει γίνει μόδα, εξηγεί η δημοσιογράφος.
Οι θρύλοι για τους σκανδιναβικούς εργατικούς νόμους και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας είναι πολλοί και εντυπωσιακοί. Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα χρόνια του οικονομικού φιλελευθερισμού και δη όταν εξέλιπε το φόβητρο του «υπαρκτού σοσιαλισμού», που ανάγκαζε τις δυτικές κυβερνήσεις να παίρνουν φιλεργατικά και εν γένει κοινωνικά μέτρα, η απίστευτα ευνοϊκή για τους εργαζομένους, για την οικογένεια, για τους πολίτες εν γένει νομοθεσία των σκανδιναβικών χωρών έχει κάπως χαλαρώσει προσαρμοζόμενη προς τις διεθνείς πιέσεις αποδόμησης των εργασιακών και κοινωνικών κεκτημένων.
Στη Σουηδία εν προκειμένω η αυστηρή εργατική προστασία και το κοινωνικό κράτος άρχισαν να χαλαρώνουν από το 1991 ως το 1994 που οι Σοσιαλδημοκράτες παρέδωσαν την εξουσία στη συντηρητική κυβέρνηση του Καρλ Μπιλντ. Παρά ταύτα, στη χώρα εξακολουθούν να ισχύουν διατάξεις και να εφαρμόζονται πρακτικές ανήκουστες. Οι εργαζόμενοι, φέρ’ ειπείν, που απασχολούνται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα είναι μόλις το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 13%.
Η σουηδική νομοθεσία προβλέπει εξάλλου ετήσιες διακοπές 25 εργασίμων ημερών, ενώ πολλές μεγάλες επιχειρήσεις παρέχουν στους εργαζομένους τους περισσότερες ημέρες. Οι νέοι γονείς έχουν επιπλέον 480 ημέρες πληρωμένης άδειας (λοχείας ή πατρότητας) για να τις μοιράσουν ανάλογα με τις οικογενειακές τους ανάγκες. Οσο για τα γραφεία, μετά τις 5 το απόγευμα είναι απολύτως άδεια – τα δημοσιογραφικά ασφαλώς εξαιρούνται.
«Είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία από αυτήν που είχα στη Βρετανία, όταν οι πελάτες απαιτούσαν να με βρίσκουν και τα άγρια μεσάνυχτα και τα Σαββατοκύριακα» δηλώνει στο BBC η ηλικίας 29 ετών καναδέζα υπάλληλος της Citibank Αμίκ Γκριούαλ, η οποία μετακινήθηκε πέρυσι από το Σίτι του Λονδίνου στα γραφεία της τράπεζας στη Στοκχόλμη. «Εδώ υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Θα φροντίσω να επικοινωνήσω τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με τους πελάτες μου κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας γνωρίζοντας ότι όταν σχολάσω ουδείς πρόκειται να με απασχολήσει στον ελεύθερο χρόνο μου» εξηγεί.
Η καναδέζα τραπεζίτισσα αναγνωρίζει ότι το εργασιακό περιβάλλον και οι επαγγελματικές πρακτικές στη Σουηδία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, ίσως είναι «αποκαρδιωτικά» για όσους έχουν συνηθίσει να έχουν σχέσεις επί 24ώρου βάσεως με τους πελάτες τους. Αλλά έπειτα από εμπειρία ενός χρόνου έχει πειστεί ότι το σουηδικό μοντέλο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα. Μαζί της συμφωνεί και η Ερικα Χέλστρομ, η οποία εδώ και κάποιους μήνες δουλεύει ως art director στη νεοφυή εταιρεία ψηφιακών παραγωγών Background AB στην πόλη Φαλούν της Κεντρικής Σουηδίας.
Δύο τρίωρα
«Φεύγω από το γραφείο στις 3.30 μετά το μεσημέρι και απολαμβάνω τη μέρα μου. Δεν έχω παιδιά να φροντίσω, αλλά έχω φίλους και συγγενείς σ’ αυτή την πόλη, έχω κήπο να φροντίσω και επιπλέον έχω το κουράγιο να ξαναρχίσω τα μαθήματα γλυπτικής που είχα παρατήσει πριν από χρόνια» συμπληρώνει η ηλικίας 34 ετών Σουηδέζα. Το σημαντικό γι’ αυτήν είναι ότι και ο εργοδότης της είναι ενθουσιασμένος με το εξάωρο που έχει καθιερώσει στην επιχείρησή του. «Είναι δύσκολο να συγκεντρώνεσαι στη δουλειά σου επί ένα οκτάωρο. Σε έξι ώρες μπορείς να είσαι πιο δημιουργικός, πιο αποφασιστικός και πιο γρήγορος» δηλώνει ο Τζίμι Νίλσον, συνιδρυτής της Background AB.
Οι υπάλληλοι του Νίλσον στη σουηδική startup δουλεύουν από τις 8.30 έως τις 11.30 το πρωί, στη συνέχεια κάνουν ένα ωριαίο διάλειμμα για φαγητό και επιστρέφουν στα γραφεία τους για ένα ακόμη τρίωρο δουλειάς. Εξυπακούεται ότι η αμοιβή των εργαζομένων παραμένει σταθερή και μετά τη μείωση του οκταώρου σε εξάωρο. Δεν είναι ασφαλώς μόνο οι νεοφυείς εταιρείες νέων και ρηξικέλευθων επιχειρηματιών που δοκιμάζουν το εξάωρο. Το Κέντρο Υπηρεσιών της Toyota, στη δυτική ακτή της Σουηδίας, εφαρμόζει το μέτρο εδώ και μία δεκαετία για τους μηχανικούς του με μεγάλη επιτυχία καθώς τα κέρδη της εταιρείας αυξάνονται διαρκώς στη χώρα.
Στις δημόσιες υπηρεσίες
Τους τελευταίους μήνες πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Στοκχόλμη και σε άλλες πόλεις της Σουηδίας ακολουθούν το παράδειγμα της Toyota και της Background, ενώ το υιοθέτησαν δύο νοσοκομειακά τμήματα στο Ούμεο της Βόρειας Σουηδίας και επίσης μια χειρουργική μονάδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαλγκρένσκα του Γκέτεμποργκ. Στο Δημόσιο πάντως η εξάωρη εργασία είχε εφαρμοστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της επομένης – κυρίως στην Κιρούνα, τη βορειότερη σουηδική πόλη που βρίσκεται στην επαρχία της Λαπωνίας – αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω πολιτικών τριβών και επίσης λόγω της αδυναμίας να γίνουν αξιόπιστες μετρήσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
«Οι σουηδικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τη σχέση μεταξύ κερδοφορίας, προσωπικής υγείας και ποιότητας ζωής. Ωστόσο υπάρχουν και στη Σουηδία άνθρωποι που ζουν για να εργάζονται, που το σπουδαιότερο πράγμα στη ζωή τους είναι η εργασία τους. Εδώ που τα λέμε, κι εγώ αναρωτιέμαι πώς σκοτώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους αυτοί που δουλεύουν λίγες ώρες» δήλωσε στο BBC η ηλικίας 40 ετών σύμβουλος καριέρας Πία Γουέμπ.
__________________

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Προτεκτοράτο του 21ου αιώνα η Ελλάδα με το νέο Μνημόνιο

   ΠΟΛΙΤΙΚΗ  


Κυριακή, 1 Νοέμβριος, 2015




Απαράδεκτο και εθνικά ταπεινωτικό για την πατρίδα μας είναι το νέο Μνημόνιο που εξαναγκάστηκε να υπογράψει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής, που άρχισε την Κυριακή και τελείωσε έπειτα από δεκαεφτά ώρες το πρωί της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες. Και τι δεν λέει αυτή η επαίσχυντη συμφωνία, η οποία καταλύει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και τη μετατρέπει σε πανάθλιο ευρωγερμανικό προτεκτοράτο του 21ου αιώνα.
«Η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς [σ.σ.: εννοούν την τρόικα] όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς με επαρκή χρόνο πριν υποβληθούν σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή» αναφέρει ρητά η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης!
Με άλλα λόγια, οι ξένοι υπαλληλίσκοι της τρόικας θα μαθαίνουν και θα αποφασίζουν αυτοί, δίνοντας την άδειά τους για το τι επιτρέπεται να... νομοθετούν οι Έλληνες βουλευτές! Απίστευτο! Τι να την κάνουμε τη Βουλή, αφού η γερμανική καγκελαρία θα καθορίζει την ημερήσια διάταξη του ελληνικού κοινοβουλίου και οι Έλληνες βουλευτές θα επιτρέπεται να ψηφίζουν μόνο νόμους που έχει προεγκρίνει το Βερολίνο; Ούτε ως... επαρχιακό συμβούλιο δεν αξίζει πλέον!
«Νομοθετήσατε; Ε, και; Ξενομοθετήστε!»
Δεν αρκέστηκαν σε αυτό οι Γερμανοί. Προχώρησαν και επέβαλαν τον πλήρη διασυρμό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου, απαιτώντας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υποχρεώνεται να συμφωνήσει και σε αυτή την εξωφρενική απαίτηση του Βερολίνου: «Εξαιρουμένου του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει με στόχο να τροποποιήσει τους νόμους που εισήχθησαν σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, συνιστώντας υπαναχώρηση σε δεσμεύσεις προηγουμένων προγραμμάτων»!
Να ξε...νομοθετήσει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή και να πάρει πίσω η κυβέρνηση Τσίπρα όσες αποφάσεις της δεν εγκρίνουν οι Γερμανοί καλούν, δηλαδή, ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ οι οικονομικοί επικυρίαρχοι της χώρας μας! Καλεί, δηλαδή, το Βερολίνο την κυβέρνηση να... ξανακλείσει την ΕΡΤ, να ξανααπολύσει τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και πάει λέγοντας!
Επειδή όμως οι Γερμανοί είναι παρά τα φαινόμενα... καλόκαρδοι άνθρωποι που αγαπούν τους Έλληνες, αφήνουν και εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Τσίπρα. Της επιτρέπουν, λοιπόν, ή να πάρει πίσω τις αποφάσεις της «ή να προσδιορίσει καθαρά αντισταθμιστικά ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν στη συνέχεια»! Να βρει, δηλαδή, ο Τσίπρας από πού θα κόψει το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ ή να φορτώσει σε άλλους το βάρος της μισθοδοσίας των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.
Ανθελληνικό γερμανικό μίσος
Πανηγύριζε την Τρίτη η σοσιαλδημοκρατική γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της: «Ο Τσίπρας υποτάσσεται στα κράτη του ευρώ». Εξίσου θριαμβευτικός και ο υπότιτλος, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα κόψει τις συντάξεις, θα αυξήσει τους φόρους και θα ιδιωτικοποιήσει την κρατική περιουσία»!
«Ποτέ μέχρι τώρα δεν βρισκόταν η Αθήνα μπροστά σε τόσο βαθιές περικοπές όσο σήμερα» έγραφαν οι τίτλοι άλλου άρθρου της ίδιας εφημερίδας την ίδια μέρα. «Στην Ευρώπη έχει νέους εχθρούς η Άνγκελα Μέρκελ από τη νύχτα των Βρυξελλών. Αντιθέτως, στον συνασπισμό του Βερολίνου “τρώνε το ξύλο” ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» ήταν ο τίτλος άλλης ανάλυσης της Süddeutsche Zeitung.
Δεν θα μπορούσε, φυσικά, να απουσιάζει από τον χορό και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Η Ελλάδα είναι αλλιώς, λέγεται τώρα, ίσως πρέπει να τη μετρούμε στα Βαλκάνια, στην Ανατολή, όχι όμως στην Ευρώπη» έγραφε στο τελευταίο τεύχος του, που κυκλοφορεί μέχρι σήμερα. Κτηνώδης ο ισχυρισμός του γερμανικού περιοδικού: «Αυτή η εποχή πηγαίνει προς το τέλος της. Μια [σ.σ.: Ευρωπαϊκή] Ένωση χωρίς την “κοιτίδα της Δημοκρατίας”, αδιανόητη μέχρι προ ολίγου, δεν τρομάζει πια κανέναν» ισχυρίζεται.
Εξώφυλλο, φυσικά, η Ελλάδα στο περιοδικό και αυτή την εβδομάδα. «Οι Έλληνές μας – Προσέγγιση σε έναν παράξενο λαό» ο τίτλος του εξωφύλλου. Λες και οι «Ούννοι» της Γερμανίας, όπως τους αποκαλούσε ολόκληρη η Ευρώπη κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίον του γερμανικού ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ποτέ δυνατόν να καταλάβουν τους Έλληνες...
Αντιγερμανικό μίσος
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η στάση της Γερμανίας προκάλεσε έκρηξη αντιγερμανικού μίσους σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο, πράγμα που βρήκε την αντανάκλασή του το απόγευμα της Κυριακής με ένα tweet που ανέβηκε στο twitter από Ισπανούς ακτιβιστές και έλεγε ότι «Αυτό είναι πραξικόπημα» («This is a coup»), αναφερόμενο στην επιχείρηση στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να αποδεχτεί η κυβέρνηση Τσίπρα τους όρους και τις απαιτήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – όρους εξαθλίωσης του ελληνικού πληθυσμού.
Η Süddeutsche Zeitung ομολογεί ότι σε ελάχιστες ώρες πάνω από 400.000 (!) χρήστες του twitter είχαν αναρτήσει tweets αναφερόμενοι στο «Αυτό είναι πραξικόπημα». Μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Προφανώς δεν αρκεί στη Γερμανία η επί της ουσίας παράδοση της κυβέρνησης Τσίπρα. Πολύ περισσότερο πρόκειται για πλήρη ταπείνωση της Ελλάδας» έγραψε η γερμανική εφημερίδα αναφερόμενη στο tweet του Κρούγκμαν.
«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο» έγραψε κι ο διάσημος τη δεκαετία του 1990, νεαρός τότε, Αμερικανός Τζέφρι Σαξ, ο οποίος εφάρμοσε νεοφιλελεύθερες συνταγές στη Ρωσία του Γέλτσιν και μόλις είδε τα αποκρουστικά αποτελέσματά τους πέρασε στο στρατόπεδο των προοδευτικών οικονομολόγων. Ο Σαξ έκανε λόγο για «φρικαλεότητες των Γερμανών» στην περίπτωση της Ελλάδας, στιγματίζοντας με αλλεπάλληλα tweets την πολιτική του Βερολίνου.
Εναντίον μας η γαλλική Δεξιά
Δεν είναι μόνοι τους οι Γερμανοί εναντίον της Ελλάδας. Εκτός από τις αποκαλούμενες «ανατολικές και νότιες επαρχίες του Ράιχ» –βαλτικές χώρες, Φινλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία– το Βερολίνο έχει στο πλευρό του και τη γαλλική Δεξιά του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προσπαθεί με τη βοήθεια των Γερμανών να ξαναγίνει πρόεδρος της Γαλλίας.
Η γραμμή της γερμανόδουλης γαλλικής Δεξιάς εκφράζεται καθαρά από το περιοδικό Le Point και λιγότερο ευκρινώς από το περιοδικό L’Express.
«Οι τσαρλατάνοι εναντίον της Ευρώπης» (!) ήταν ο κεντρικός τίτλος του πρώτου περιοδικού αυτή την εβδομάδα στο εξώφυλλο, συνοδευόμενο από φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα. «Η Διεθνής των απατεώνων» έγραφε στον υπότιτλο του εξωφύλλου. «Τσίπρας, Ιγκλέσιας, Μελανσόν, Λεπέν» ανέφερε στον υπέρτιτλο, δείχνοντάς μας έτσι ποιοι είναι κατά τη γαλλική κοινωνική Ακροδεξιά οι «τσαρλατάνοι» και οι «απατεώνες».
«Πώς να σώσουμε την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του εξωφύλλου του δεύτερου περιοδικού. Το L’Express γράφει στο τεύχος αυτό με χοντρά γράμματα: «Αντίθετα με αυτό που ισχυρίζεται η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό “όχι” δεν είναι τόσο μια νίκη της δημοκρατίας παρά μια καθαρή κατηφόρα για την τραγωδία»! Στον αρθρογράφο Κριστιάν Μαρκαριάν, μάλιστα, προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός με το συντριπτικό «όχι» του «προτίμησε το άλμα στο άγνωστο από την ακραία λιτότητα»!
Βαθιά κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ
«Πολιτική κρίση στην Ελλάδα από τις παραχωρήσεις του Τσίπρα στην Ευρώπη» έγραφε η κεντροαριστερή ισπανική εφημερίδα El País. Η γαλλική Libération έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους: «Ελλάδα – Η εθνική ήττα». Όσο για την ιταλική La Stampa, αυτή είχε τίτλο «Η διάσωση κάνει κομμάτια την Ελλάδα».
Όλοι αυτοί τίτλοι πρωτοσέλιδοι, κεντρικοί. Σε ολόκληρη την Ευρώπη κυριαρχεί κλίμα κηδείας για τη χώρα μας. Κανένας σεβασμός στο υπερήφανο «όχι» του λαού μας. Αφού το απεμπόλησε η ίδια η κυβέρνηση Τσίπρα που το ζήτησε και το πήρε, πώς είναι δυνατόν να το σεβαστούν οι ξένοι!