....................................................................τηλέγραφος * ειδήσεις & κείμενα για τον Άνθρωπο *
τηλέγραφος < λόγιο ενδογενές δάνειο: γαλλική télégraphe< télé- (< τῆλε) + -graphe ( < γράφω) // σύστημα επικοινωνίας που μεταδίδει γραπτά μηνύματα κωδικοποιημένα με το αλφάβητο Μορς και λειτουργεί με την αποστολή ηλεκτρικών σημάτων μεταξύ δύο σταθμών

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
................με καθημερινή ενημέρωση............

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Κάλεσμα των οργανώσεων για απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα δασικά οικοσυστήματα

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Θρίλερ με φλεγόμενο πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας- Σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση διάσωσης των επιβατών

norman

Επιχείρηση εγκατάλειψης για τα 466 άτομα που επιβαίνουν στο πλοίο Norman Atlantic, μετά από φωτιά που ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου. Τουλάχιστον 30 άτομα έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο που έτρεξε σε βοήθεια

Περιπέτεια εν πλω νωρίς το πρωί της Κυριακής για 466 ανθρώπους, που επιβαίνουν στο πλοίο Norman Atlantic, όταν ξέσπασε φωτιά σε αυτό.
Το πλοίο, με 411 επιβάτες και 55 μέλη πλήρωμα, βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, στην περιοχή των Οθωνών, όταν ξέσπασε η φωτιά στο γκαράζ του, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
Αυτή τη στιγμή 150 άτομα έχουν ήδη επιβιβαστεί στη μια σωσίβια λέμβο και προσπαθούν να επιβιβαστούν στο φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus», όμως οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν πολύ την επιχείρηση, καθώς στο σημείο πνέουν άνεμοι 7 Μποφόρ.
Πρόβλημα υπάρχει με τη δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβο καθώς βρίσκεται από την άλλη πλευρά του πλοίου, όπου οι καπνοί που βγαίνουν από το γκαράζ είναι πολύ πυκνοί και είναι αδύνατον να πέσει η λέμβος στο νερό. Λύση θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα βαρελάκια σωσίβια που βρίσκονται στο πλοίο, όμως οι επιβάτες, που φοράνε όλοι ατομικά σωσίβια, αρνούνται να ανέβουν σε αυτά λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια που έριξε το πλήρωμα στη θάλασσα παρασύρθηκαν από τα κύματα.
Η κατάσταση πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι υπό έλεγχο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αρκετοί επιβάτες, σύμφωνα με πληροφορίες, τρομοκρατημένοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν και περισυνελέγησαν από ιταλικό καΐκι.
Στην περιοχή έσπευσαν τρία ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Αναχώρησε επίσης η φρεγάτα Ναυαρίνο. Από ιταλικής πλευράς έχουν σταλεί στην περιοχή δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα σκάφος. Επίσης ένα πυροσβεστικό πλοιάριο αναχώρησε από την Ηγουμενίτσα. Πρόθεση να συμβάλει με ναυαγοσωστικά μέσα εκδήλωσε και η Αλβανία.
Δύο πλοία τα οποία έπλεαν κοντά στο Norman Atlantic πήραν άμεσα εντολή να φτάσουν κοντά του για να παράσχουν βοήθεια στο καιγόμενο σκάφος, ενώ στη συνέχεια στην περιοχή έφτασαν κι άλλα πλοία.
Ήδη αρκετοί εκ των επιβατών -30 κατά ορισμένες πληροφορίες- έχουν μεταφερθεί στο πλοίο Spirit of Pireaus που πλέει στην περιοχή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στο κατάστρωμα του πλοίου.
Επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου, μεταφέροντας τη μαρτυρία τους στο Mega ανέφεραν ότι στην περιοχή έφτασε και ένα μεγάλο επιβατηγό σκάφος των Μινωικών Γραμμών, Europa Cruise, το οποίο κατέβασε στη θάλασσα σωστικές λέμβους, αδυνατεί ωστόσο να προσεγγίσει το Norman Atlantic, λόγω θαλασσοταραχής. Επτά από τα πραπλέοντα σκάφη προσπαθούν να σχηματίσουν έναν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic ώστε να μπορέσει να το προσεγγίσει η σωστική λέμβος του Europa Cruise.
Εκατοντάδες επιβάτες παραμένουν πάντως εγκλωβισμένοι πάνω στα καταστρώματα του πλοίου. Πληροφορίες που μεταδίδουν επιβάτες με κινητά τηλέφωνα αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι τραγικές πάνω στο φλεγόμενο σκάφος και ότι η φωτιά έχει επεκταθεί στα 2/3 του πλοίου.
Επιπροσθέτως σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες.
Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας, είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα, με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας. Το πλήρωμα είναι επίσης ιταλικής καταγωγής.

Επιβάτης: Δεν υπάρχουν βάρκες, θέλουμε βοήθεια

Κραυγή αγωνίας από έναν επιβάτη του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο επιβάτης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί τέρμα πάνω. Έχει τρελό αέρα».
_____________

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

«Εφυγε» ο Σεραφείμ Φυντανίδης

      ΕΙΔΗΣΕΙΣ         



Έφυγε από την ζωή στις 9 το βράδυ των Χριστουγέννων μια από τις πλέον χαρακτηριστικές και ιστορικές μορφές στο χώρο του ελληνικού Τύπου, ο δημοσιογράφος και επί σειρά ετών διευθυντής της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» Σεραφείμ Φυντανίδης. στα 77 του χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στο Περιστέρι τον Μάρτιο του 1937. Το 1960 έλαβε πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ).
Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης την περίοδο 1957 - 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη Απογευματινή στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Ακρόπολη. Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007, ήταν διευθυντής της απογευματινής Ελευθεροτυπίας.
Υπήρξε συνεργάτης της κρατικής τηλεόρασης και παρουσιαστής εκπομπής. Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Ο Σεραφείμ Φυντανίδης στη μακρόχρονη καριέρα του, έχει γράψει και δυο βιβλία.
Τα «31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της "Ελευθεροτυπίας" και της "Κυριακάτικης Ε"» που κυκλοφόρησε πρόσφατα και το βιβλίο «Απόδραση σε τέσσερις ηπείρους» που κυκλοφόρησε το 2002. 

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Έρχονται ισχυρές βροχές έρχονται μπόρες

  Εκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων 

Για ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη χώρα προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε. 
 Σύμφωνα με αυτό, η αλλαγή του καιρού θα ξεκινήσει από τις πρωινές ώρες σήμερα ο Τρίτη (02-12-2014) και από τα βορειοδυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες βαθμιαία την Τετάρτη (03-12-2014) θα επεκταθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα. 

 Πιο συγκεκριμένα: 
Τρίτη (02-12-2014) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και βαθμιαία τη δυτική Στερεά, το νότιο Ιόνιο και πιθανώς τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. 
 Τετάρτη (03-12-2014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά περιόδους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες. 
 Την Πέμπτη (04-12-2014) τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική χώρα και βαθμιαία θα ασθενήσουν. 
  
   Συστάσεις στους πολίτες   
 Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών 
 Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. 
 Ειδικότερα: 
  •  Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων. 
  •  Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. 
  •  Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. 
  •  Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώ Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. 
  •  Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. 
  •  Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.